Jos Teunis voor vrouwen

Opwinding

Bij seksuele opwinding neemt de bloedtoevoer in het kleine bekken toe.

De bloedtoevoer in en rond de vagina zorgt ervoor dat de druk op de kleine bloedvaatjes in de vaginawand toeneemt waardoor het bloedplasma door de vaginawand lekt en zo de gehele vagina en vulva bevochtigt. Dit vocht is bedoeld om de vagina te beschermen tegen de wrijving met de penis.

De productie van het opwindingsvocht verandert niet in de jaren van de overgang of ver voorbij de menopauze, mits er plezier is in het beleven van seks.

Tot op hoge leeftijd kan een vrouw seksuele opwinding ervaren en opwindingsvocht produceren. Een voorwaarde is dat er plezier beleefd wordt aan de seks, er voldoende tijd en stimulatie is en misschien wel het allerbelangrijkste dat de communicatie tussen partners over wat als prettig ervaren wordt goed is.

Pijn bij gemeenschap (Lees ook: Pijn bij het vrijen) kan de oorzaak zijn van verminderde seksuele motivatie en opwinding. Immers iets wat pijn doet is niet plezierig. Er ontstaat een vicieuze cirkel van klachten en negatieve gedachten rondom seksualiteit.

Ik bied in mijn praktijk een veilige omgeving om deze veranderingen te bespreken en advies te geven over de verschillende mogelijkheden op weg naar herstel.