Jos Teunis voor vrouwen

Vaginale veranderingen

Het hormoon oestrogeen heeft een gunstig effect op onze collageenweefsels: de vorming van elastische vezels en celvernieuwing.

De afname van dit hormoon hoort bij het natuurlijke overgangsproces en ook het effect daarvan op de weefsels (botten, spieren, banden, pezen, huid, haar, slijmvliezen).

De slijmvliezen van de vulva en de vagina zijn opgebouwd uit epitheelcellen die onder invloed van de verminderde oestrogeenproductie hun conditie kunnen verliezen waardoor het slijmvlies dunner en kwetsbaarder kan worden, we noemen dit vaginale atrofie. Overigens niet elke vrouw heeft hier last van.

Atrofie van de vulva en de vagina is een natuurlijk proces dat zich bij vrouwen rondom en na de laatste menstruatie ‘de menopauze’ voordoet. Het slijmvlies van de schaamlippen, de vagina (binnenbekleding), de baarmoeder en de blaas worden dunner. Het onderhuidse vetweefsel van de schaamlippen wordt minder waardoor ze wat gaan hangen en slapper worden. De conditie van het slijmvlies van de vagina verandert, het wordt dunner produceert minder de dagelijkse vaginale afscheiding en de elasticiteit van het weefsel neemt af. De ingang van de vagina kan ervaren worden als smaller.

Een gevolg van kwetsbaar en minder elastisch vaginaweefsel kan zijn dat gemeenschap pijnlijk wordt. Lees hierover: Pijn bij het vrijen.

Als gemeenschap vanwege vaginale veranderingen in de overgang niet meer lukt of wordt vermeden dan is het goed te weten dat vaginale atrofie goed behandeld kan worden. 

Er is een duidelijk verschil tussen een gebrek aan dagelijkse vaginale afscheiding en het produceren van opwindingsvocht. Lees hierover: Opwinding.

Ook het vulvagebied (de grote schaamlippen, de kleine schaamlippen, clitoris en het weefsel rondom de vagina ingang en het gebied tussen de ingang van de vagina en de anus, het perineum) kan in een niet seksuele situatie een droog onaangenaam gevoel geven. Het dragen van strakke kleding of bij activiteiten als fietsen kan dat lastig zijn en een brandend en schrijnend gevoel geven.

Belangrijk is niet af te wachten tot het over gaat, de dunner wordende slijmvliezen herstellen niet vanzelf.

Er zijn verschillende manieren om de slijmvliescellen weer in conditie te brengen; dikker, steviger en elastischer te maken. Er zijn goede en veilige hormoon en niet-hormonale producten. Tevens bestaat er een prettige ‘dag -en nachtcrème’ voor de vulva welke veel verlichting kan geven in het dagelijks leven en gels om tijdens het sporten klachten te voorkomen.

De diagnose atrofie moet vastgesteld worden door de huisarts of de gynaecoloog om er zeker van te zijn dat er geen andere oorzaak is voor de klacht(en).