Jos Teunis voor vrouwen

Irritatie van de blaas en terugkerende blaasontstekingen

Het hormoon oestrogeen heeft een gunstig effect op onze collageenweefsels, de vorming van elastische vezels en de celvernieuwing.

De afname van dit hormoon hoort bij het natuurlijke overgangsproces en ook het effect daarvan op de weefsels ( botten, spieren, banden, pezen, huid, haar, slijmvliezen).

In de pre- en postmenopauze komen urineweginfecties vaker voor. Hierbij speelt ook de vaginale flora een rol. (Zie ook: Pijn bij het vrijen en Vaginale ontstekingen.) Ook de slijmvlieslaag van de blaas wordt gevoed en in conditie gehouden door oestrogeen

het zorgt voor een goede celopbouw en doorbloeding van de blaaswand en een goede functie van de plasbuis. Als de blaasbinnenbekleding dunner (atrofisch) wordt kan de ontstekingsgevoeligheid toenemen.

Heb je vaker blaasontsteking dan voor de overgang dan kan een vaginale behandeling met oestrogeen een oplossing zijn. Het verbetert niet alleen de conditie van de vagina maar ook de conditie van het blaasslijmvlies en de functie van de plasbuis.

Klachten als vaker moeten plassen, pijn bij het plassen of stress incontinentie lijken op klachten van een blaasontsteking toch zal bij controle van de urine niet altijd een infectie aangetoond worden. Lastige klachten die ook kunnen zorgen voor nachtelijke onrust. Ook in dit geval kan atrofie van het blaasslijmvlies de oorzaak zijn.

Heb je al vaker achter elkaar een antibiotica kuur gebruikt dan is het verstandig om de bacterieflora in de blaas aandacht te geven middels een probiotica kuur.

(Zie ook: Pijn bij het vrijen en Vaginale ontstekingen)