Jos Teunis voor vrouwen

Vaginale ontstekingen

Door de veranderende conditie van het vaginaleslijmvlies, onder invloed van hormonale veranderingen en/of anti biotica gebruik kan de weerstand van de vagina afnemen.

Onder normale omstandigheden zijn in de vagina meerdere soorten micro-organismen aanwezig, ook wel de 'vaginale flora’ genoemd.

De meeste hiervan zijn lactobacillen die normaal gesproken in onze darmen, blaas en vagina leven zonder ziekten te veroorzaken. De lactobacillen vallen onder de groep van melkzuurbacteriën en zijn in staat om suikers om te zetten in melkzuur. De slijmvliescellen in de vagina bevatten glycogeen (een suiker) welke door de lactobacillen omgezet wordt in melkzuur zodat de zuurgraad van de vagina voldoende laag blijft (pH waarde rond de 4.5)

De samenwerking tussen lactobacillen en glycogeen is nodig voor het behoud van een normale zuurgraad (pH) in de vagina en beschermt tegen bacteriën die infecties kunnen voorkomen.

Door het ontbreken van voldoende oestrogeen (in de jaren van de overgang en daarna) wordt het slijmvlies van de vagina dunner en ook de doorbloeding van de vaginawand neemt af.

Met het dunner worden van de epitheelcellen neemt ook het beschikbare glycogeen af waardoor er minder melkzuur wordt geproduceerd. De pH waarde stijgt en wordt daardoor basische. Hierdoor wordt de vagina gevoeliger voor infecties.

Door het gebruik van een antibioticakuur of na een perioden van (reizigers) diarree kan er een disbalans in de darmflora ontstaan met een negatief gevolg voor de vaginale flora. Een goede samengestelde probiotica kuur zal de darmflora herstellen met een indirect herstel van de vaginale flora.

Bij voordurend terugkerende vaginale infectie zijn verbetering van de conditie van het slijmvlies en het herstel van de vaginale flora een voorwaarde voor de adequate behandeling van infecties.

Bij jeuk of pijn van het vulvagebied is het van belang een arts te raadplegen om te laten beoordelen of er geen afwijkingen zijn die niet op atrofie berusten maar een andere oorzaak hebben b.v. een huidziekte.