Jos Teunis voor vrouwen

Ernstige menstruatie

De premenopauze kenmerkt zich o.a. door menstruaties waarbij het bloedverlies ernstig kan toenemen. De oorzaak ligt veelal in de hormonale disbalans tussen oestrogeen en progesteron productie.

Als de eicelkwaliteit afneemt en daarmee de oestrogeenproductie lager wordt dan zullen de hersenen meer follikel stimulerend hormoon FSH produceren. Dat betekent dat er meer stimulatie gaat naar de nog aanwezige eicellen. Door deze extra stimulatie gaan de eicellen op hun beurt meer oestrogeen produceren. Deze oestrogeen dominantie zorgt ervoor dat er meer baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd dan eerder tijdens je cyclussen. Met als gevolg dat er bij een bloeding meer slijmvlies moet worden afgestoten en de bloeding daardoor ernstiger is met soms grotere stolsels en weefselrestjes. Niet alleen de oestrogeen dominantie maar ook de disbalans met het progesteron (progesteron wordt geproduceerd vanuit een eisprong) speelt een rol. Als de productie van het progesteron slechter wordt is de duur van de bloeding vaak verlengd.

Ook kunnen er in deze fase bloedingen voorkomen die anovulair zijn, dat betekent dat er geen eisprong aan vooraf ging. Er is dan geen progesteron geproduceerd. Progesteron heeft als taak het baarmoeder slijmvies snel en efficiënt af te stoten. Als het progesteron niet wordt geproduceerd, maar de baarmoeder zelf wel tot een onttrekking komt vanwege het opgebouwde slijmvlies dan heb je een bloeding waar geen eind aan lijkt te komen. Ga bij een aanhoudende bloeding, die langer duurt dan je gewend bent altijd naar de huisarts voor advies. Een progesteronkuur ligt het meest voor de hand.

Door de verwarring in de aansturing op eicellen kunnen bloedingen korter op elkaar volgen, zodat je het grootste deel van de maand ongesteld bent.

Ook hier geldt dat er andere oorzaken kunnen zijn voor het heftige bloedverlies. Denk aan:

  • Een poliep (meestal een onschuldige woekering van baarmoederslijmvlies)
  • Een vleesboom ofwel een myoom (ook een woekering in de baarmoeder maar dan bestaat deze uit spierweefsel).
  • Bij aanhoudend veel bloedverlies tijdens je menstruaties of tussentijds bloedverlies wordt het advies gegeven verder onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de bloedingen.

Toegenomen zwaardere menstruaties kunnen je privé- en sociale leven behoorlijk beïnvloeden en effect hebben op je algehele conditie. Blijf er niet te lang mee doorlopen. Ga voor advies naar je huisarts. 

Zijn andere oorzaken uitgesloten en is de hormonale disbalans de oorzaak van de bloedingen, dan kan ik je goed informeren welke opties er zijn om dit te normaliseren.

Tevens geef ik je graag voedingsadviezen om een eventueel ijzertekort op een gezonde manier aan te vullen en je conditie op peil te houden, zodat je minder vermoeid en fitter de overgang weer de baas wordt.