Jos Teunis voor vrouwen

Overgangssymptomen en klachten

Wie kent niet de meest bekende overgangsklachten:
 
Onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtelijke transpiratie, slecht slapen, vaginale droogheid, gespannen borsten. Deze klachten worden ook wel de typische overgangsklachten genoemd. 
Zij worden het meest erkend en herkend als horende bij het hormonale omschakelingsproces wat overgang wordt genoemd. 
 
Er zijn daarentegen een heleboel klachten die ook hun samenhang kunnen hebben met de hormonale veranderingen tijdens de overgangsjaren. 
 
Deze klachten, de zogenaamde atypische klachten zijn:
Stemmingswisselingen, gewricht- en spierpijn, slapeloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn, urineverlies, woede, angsten, depressieve klachten, concentratie- en geheugenstoornissen, vergeetachtigheid, pijn bij het vrijen, gewichtstoename.
 
De reden dat zij apart worden benoemd is dat ze ook een andere oorzaak kunnen hebben. Denk aan: schildklier problemen, overspannenheid, PMS, depressiviteit of uitgeputte bijnieren. 
 
De pre-menopauze is een heel geleidelijk proces wat gemiddeld start zo rond je 45e levensjaar.  Vaak merk je nog geen veranderingen aan je menstruatiepatroon en zijn er geen typische overgangsklachten. 
Er zijn vrouwen die bij het starten van de eerste hormonale veranderingen depressieve klachten, stemmingswisselingen, boosheid en een geïrriteerd gedrag als eerste symptoom ervaren.  
In alle jaren dat ik in gesprek ben met vrouwen heb ik al zo vaak gehoord:
  • Ik ben volledig mezelf kwijt
  • Ik herken mezelf niet meer 
  • Ik heb geen enkele reden om ongelukkig te zijn, maar voel me wel zo
  • Ik ben niet leuk meer voor mijn omgeving
  • Ik functioneer niet meer
Vrouwen met deze uitspraken hebben zich al langer afgevraagd: Wat is er met mij aan de hand? Ben ik overspannen? Depressief? Of heb ik andere gezondheidsproblemen?
 
Vaak hebben ze zich al regelmatig met deze klachten gemeld bij de huisarts. Helaas door de korte counseling komt men niet altijd op het idee dat het met de startende overgang te maken kan hebben. Immers er worden geen atypische klachten ervaren. Omdat de pre-menopauze een heel geleidelijk proces is wat heel ‘sneaky’ op je pad komt zal je zelf ook niet direct aan de opstartende overgang denken.  
Je zal niet de eerste zijn die ten onrechte naar de psycholoog wordt gestuurd of direct naar de psychiater. Of met een recept voor anti-depressiva de huisartsen praktijk verlaat. 
 
Heb je meer de typische overgangsklachten of een combinatie van beide dan is sneller duidelijk wat er aan de hand is. 
 
Ik kan je met mijn brede opleiding als verpleegkundige en specialisatie als overgangsconsulent in één tot twee consulten goed informeren of de door jou genoemde klachten te maken hebben met de overgang. Of dat er verder onderzoek noodzakelijk is naar eventuele andere oorzaken. 
Je bent je daarna veel meer bewust wat de hormonale disbalans betekent voor je hersenfuncties, je lichamelijke veranderingen en je eigen risico’s door hormoonverlies op lange termijn.