Jos Teunis voor vrouwen

"Uitgebloe(i)d"

Maandag 3 maart 21:00 uur, Nederland 2 
 

Zoals zoveel vrouwen, overviel het programmamaakster Ingeborg Beugel (53) volkomen. Ze was geïrriteerd, in de war, depressief, onhandelbaar en had geen zin meer in seks. Ze herkende zichzelf niet meer en dacht dat ze gek werd. Beugel ging alleen wonen en nam er naast haar vaste partner een man bij. Veel te laat kwam ze er achter dat deze ingrijpende veranderingen in haar leven te maken hadden met iets waarvan ze dacht dat het háár nooit zou overkomen: de overgang. Tot haar eigen verbazing was ze totaal niet voorbereid en wist ze er bijna niets van. 

Waarom is de overgang nog steeds een taboe en durven maar weinig vrouwen er openlijk over te praten? Terwijl meer vrouwen dan ooit in die levensfase zitten: meer dan 1,6 miljoen. Heel vroeger gingen veel vrouwen vóór of rondom de overgang dood, tegenwoordig komt de overgang op de helft van hun leven. Omdat de meeste vrouwen werken, krijgen niet alleen partners en kinderen, maar ook collega’s en werkgevers ermee te maken.

Ingeborg Beugel gaat in de NCRV-documentaire Uitgebloe(i)d? op zoek naar antwoorden op vragen die iedereen heeft, maar bijna niemand durft te stellen. Is de overgang een wreed natuurverschijnsel waar vrouwen zich alleen maar in kunnen schikken? Of is het leed wel degelijk te overzien en te bestrijden?

Beugel neemt de kijker in Uitgebloe(i)d? mee langs alle stadia van de overgang. Ze bezoekt specialisten, haar eigen moeder, vriendinnen, topvrouwen en bekende Nederlanders. Uitgebloe(i)d? is een ontwapenende en zeer persoonlijke film waarin Beugel de kijker niet alleen een onverbloemd inkijkje in haar eigen leven geeft, maar ook laat zien hoe groot de impact van de overgang is op het leven van bijna iedere vrouw.

Uitgebloe(i)d? is een film van  Ingeborg Beugel. Beugel werkte als programmamaakster voor o.a. Netwerk en de IKON en maakte de twaalfdelige tv-serie Geloof, seks & (wan)hoop.

Uitgebloe(i)d? is geproduceerd door Interakt en mogelijk gemaakt met een bijdrage van het CoBofonds.

Samen met mijn collega's uit het  menopauze team Sint Lucas Andreas Ziekenhuis werkte ik mee aan de documentaire.

De uitzending is te bekijken via deze link: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1401429