Jos Teunis voor vrouwen

Het jaar 2013

Zakelijk is het jaar 2013 voor mij afgesloten. Misschien nog wat telefoontjes of mailtjes van klanten. Maar de ervaring is dat in deze dagen vrouwen minder tijd en aandacht hebben voor zichzelf.

2013 was mijn 11dejaar als verpleegkundig overgangsconsulent. Dit jaar ben ik met 890 vrouwen in gesprek geweest die aandacht hebben gevraagd voor hun overgang.

Nu is waarschijnlijk de gedachten dat deze vrouwen in consult zijn geweest voor de meest bekende klachten als ‘opvliegers’ en ‘nachtzweten’. En natuurlijk is dat een veel gehoord probleem. Maar de psychische veranderingen worden meestal als veel erger ervaren en gelukkig ook ter sprake gebracht: de gedragsveranderingen met de snelle irritaties, de stemmingswisselingen, de angstgevoelens, depressieve klachten, geheugen –en concentratie stoornissen, het opgejaagde en nerveuze gevoel. ‘Ik ben mezelf kwijt’ wordt vaak gezegd. Veel aandacht werd gevraagd voor de seksuele veranderingen: de pijn bij penetratie, verminderd libido, moeizame opwinding. Niet zelden gaan deze klachten samen met een hoop verdriet. Verdriet om dat wat ooit zo vanzelf sprekend was ineens kan veranderen.

Nog steeds worden vrouwen in al hun overgangsklachten vaak niet serieus geworden. Terwijl voor de meeste klachten goede oplossingen zijn.

Gelukkig heb ik veel vrouwen in 2013 opnieuw mogen begeleiden naar beter. Met soms een communicatie met de huisarts of een verwijzing naar een specialist. Maar de meeste problemen waren samen op te lossen.

Er staat een nieuw jaar voor de deur.

Met steeds meer kennis en ervaring zal ik ook in het nieuwe jaar mijn gesprekken hebben met vrouwen die aandacht vragen voor hun overgang. Soms op een te jonge leeftijd of op een onnatuurlijke manier door de gevolgen van ziekte of een operatie.

Met ingang van januari ga ik naar een nieuwe locatie in Diemen. Op maandag ben ik met mijn praktijk in de Brede HOED in Diemen en op dinsdag blijf ik in de van Wou Apotheek in Amsterdam. Op de andere dagen ben ik actief binnen de menopauze poliklinieken in het Boven IJ Ziekenhuis en in het Lucas Andreas Ziekenhuis.

En er komt een boek!!! In januari teken ik samen met José Rozenbroek een contract bij uitgeverij Atlas Contact. Op verzoek schrijven wij een boek over de overgang. Een boek waarin aandacht wordt besteed aan alle facetten van de overgang, die geschreven moeten worden.

In 2014 zal ik steeds laten weten met welk hoofdstuk wij bezig zijn. We zijn al een stukje gevorderd maar daar over later…….

Maar eerst bedank ik al mijn klanten voor het vertrouwen dat zij ook dit jaar weer in mij hebben gehad.

Ik wens iedereen Fijne Feestdagen en een mooie ‘overgang’ naar 2014