Jos Teunis voor vrouwen

Seksuologische hulpverlening

Zoals in elke nieuwe levensfase kan jouw beleving van seksualiteit ook tijdens de overgang veranderen. Vanuit mijn specialisatie als seksuologisch hulpverlener (éénjarige opleiding bij de RINO groep te Utrecht) informeer en adviseer ik vrouwen - soms samen met hun partner - bij libidoverlies, problemen met opwinding en pijn bij het vrijen.

Seksualiteit is voor veel vrouwen (en mannen) een moeilijk te bespreken onderwerp. Al jaren hoor ik van vrouwen dat zij seksuele veranderingen ervaren en maar moeilijk hun weg vinden naar een oplossing voor hun probleem. Soms zijn het al lang bestaande klachten die niet besproken worden met een hulpverlener. Ik kom dan pas in zicht als er al veel ongemak en verdriet is.

Er kunnen allerlei drempels zijn om seksualiteit niet te bespreken. De huisarts is de eerst aangewezen persoon, maar als de huisarts als te jong wordt ervaren, onvoldoende tijd lijkt te hebben voor een gesprek of je klacht wordt niet serieus genoeg opgepakt dan kom je niet tot een oplossing dan wel een behandeling. Het gebeurt ook dat de huisarts zich niet leent om dit soort intieme onderwerpen te bespreken omdat hij of zij bijvoorbeeld sport bij dezelfde vereniging, een persoonlijke vriend van jou of je partner is, kinderen heeft op dezelfde school als die van jou of simpel niet jouw type is. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk maar deze verhalen hoor ik vaak.

Er is een verschil tussen een seksuologisch hulpverlener en een seksuoloog. Een seksuoloog neemt jou (en eventueel je partner) in behandeling om seksuele problemen te bespreken, het is een gesprekstherapie in combinatie met opdrachten die je thuis uitvoert.

Met mij heb je kort contact, 1 à 2 consulten om de seksuele problemen te bespreken. Ik bied in mijn praktijk een veilige omgeving om onderstaande thema's te bespreken en advies te geven over de verschillende mogelijkheden op weg naar herstel. Eventueel hoort daar een verwijzing bij naar een gynaecoloog uit mijn netwerk of informatie naar je eigen huisarts om je verder te helpen. Uiteraard gaat dit altijd in samenspraak.

Je kunt bij mij een afspraak maken voor een consult over onderwerpen als: