Jos Teunis voor vrouwen

Candida en schimmelinfecties van de vagina

De vaginale flora
Evenals in de mond en de darm, leven in de vagina een groot aantal bacteriën, voornamelijk melkzuurbacteriën (lactobacillen) en dikwijls coccen (bijvoorbeeld gardnerella), die in een bepaald evenwicht met elkaar zijn. Dit wordt de 'vaginale flora' of 'vaginaal milieu' genoemd. De melkzuurbacteriën spelen, naast het slijmvlies in de vagina, een belangrijke beschermende rol. Deze bacteriën zorgen voor een zuur milieu in de vagina, waardoor de vagina wordt beschermd tegen de meest schadelijke micro-organismen.

Vaginitis is een verzamelnaam voor vaginale infecties, meestal veroorzaakt door candida albicans of door trichomonas vaginalis.
Maar kan ook worden veroorzaakt door een reactie op vaginale producten, zoals zeep, badolie, zaaddodende gels, of vaginaal douches. Vaginitis kan leiden tot symptomen zoals vaginale jeuk, irritatie, branderig gevoel, pijn en overmatige of onaangenaam ruikende afscheiding.

De gemiddelde pH waarde* in de vagina varieert van 3,8 tot 4,5.

De gemiddelde pH van sperma varieert 7,2 tot 7,8 wat verklaart waarom seks soms maakt dat een vrouw meer vatbaar is voor infecties.

Bloed heeft een pH waarde van 7,3 tot 7,4 wat verklaart waarom de menstruatie kan leiden tot een aanval van een vaginale infectie.

Ook het gebruik van één of meerdere anti biotica kuren kan de vaginale flora verstoren.

Vaginitis kan verslechteren bij een nutritionele of hormonale disbalans.

Behandeling
Advies en informatie over leefregels en aandacht voor; de darm –en vaginale flora, een mogelijke hormonale disbalans en een eventueel tekort aan nutriënten kan het probleem oplossen of voorkomen.  

Vaginale droogheid
Bij vaginale droogheid maak je te weinig vaginaal vocht aan. Meestal ontstaat dit als gevolg van hormonale veranderingen, zoals in de tweede helft van de menstruatiecyclus of de menopauze.

*) pH is een maat voor zuurgraad.