Jos Teunis voor vrouwen

De overgang - Het no-nonsense handboek, april 2016

20 april ligt het boek dan eindelijk in de boekwinkels.

Eindelijk; want we zijn ruim 2.5 jaar bezig geweest met het voorbereiden en schrijven van dit handboek.

Toen ik in 2013 door de directeur Mizzie van der Pluijm werd gevraagd om een boek te schrijven over de overgang was ik niet meteen enthousiast, er zijn immers al zoveel boeken over dit onderwerp geschreven. Het verzoek was een handboek te schrijven wat langdurig volgens de laatste richtlijnen vrouwen informeert over de huidige stand rondom de vele items die samenhangen met de overgang. Vanuit mijn jarenlange ervaring als verpleegkundig overgangsconsulent en de vele begeleidende gesprekken met vrouwen in deze levensfase wist ik meteen welke onderwerpen ik aandacht zou willen geven. Eén ding was voor mij duidelijk ik zou het niet zelf schrijven. Ieder zijn vak en zo werd José Rozenbroek gevraagd het schrijven op zich te nemen. Een mooie match tussen twee vaktechnische vrouwen met jarenlange ervaring.

We hebben geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn in allerlei onderwerpen waarbij we tal van specialisten interviewden op deelgebieden zoals: seksualiteit, hart –en vaatziekte, osteoporose, huid en haarveranderingen, vulva -en vaginale veranderingen, hormoontherapie en de mannen en hun overgang.

Het boek begint met uitgebreide aandacht voor de fysiologie van de hormonale omschakelingen door het leven van de vrouw. Wat gebeurt er in je lijf en welke veranderingen vinden plaats in het brein.

Het is niet alleen geschreven voor vrouwen met klachten het is juist ook geschreven om alle vrouwen te informeren die deze levensfase naderen. Voor het eerst wordt uitgebreide aandacht besteed aan vrouwen die te vroeg (voor het 40ste levensjaar) of vroeg (begin 40) in de overgang komen. En voor die vrouwen die per acuut in de post menopauze komen door een medische ingreep waarna zij hun eierstokken moeten missen en voor vrouwen die door ziekten als kanker of de behandeling daarvan in de overgang komen.

We hopen dat coaches, huisartsen, bedrijfsartsen, psychologen, psychiaters, medisch specialisten na het lezen van het boek zich bewuster zijn van de lichamelijke, psychische en mentale veranderingen die met de overgang te maken kunnen hebben. Zodat zij de overgang als serieuze fase meewegen in hun diagnose.

Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Atlas Contact en is verkrijgbaar in de boekhandel en on-line.